Програма реабілітації постковідних пацієнтів - Шпиталь Шептицького

Програма реабілітації постковідних пацієнтів

Реабілітаційна програма для постковідних пацієнтів COVчег

Інфекція COVID-19 зачепила велику частину населення шляхом повітряно-краплинного, повітряно-пилового та контактного поширення. В окремих випадках вона протікає безсимптомно, але часто розвивається пневмонія та  дихальна недостатність. Уражаються також інші системи, такі як серцево-судинна, а також  ендокринна. В таких випадках після лікування необхідне тривале спостереження для виявлення можливих ускладнень та реабілітація для відновлення функції дихальної та серцево-судинної систем.

Кому необхідна реабілітація після коронавірусу?

Відновлення після перенесеної коронавірусної інфекції потрібно всім, незалежно від ступеня важкості захворювання. Однак, в більшій мірі відновлення потребують пацієнти із середнім або важким перебігом. Обсяг відновлювальних і реабілітаційних програм буде відрізнятися для кожної категорії пацієнтів. При легкому або безсимптомному перебігу коронавірусної інфекції необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо запобігання розвитку ускладнень. При змінах в легеневій паренхімі за типом «матового скла» необхідна респіраторна реабілітація під наглядом фахівця.

 Наприклад, щодня виконувати дихальну гімнастику, рекомендовану лікарем-пульмонологом, а також аеробні фізичні навантаження, вести здоровий спосіб життя, контролювати артеріальний тиск, пульс, приймати регулярну терапію при хронічних захворюваннях. Важливо контролювати свій стан, оцінюючи роботу внутрішніх органів, дихальної та серцево-судинної системи.

 Правильно здійснити моніторинг за станом здоров’я після перенесеної вірусної інфекції COVID-19 зможуть тільки фахівці.

Для цього в ШШ з’явилася нова послуга -реабілітація постковідних пацієнтів, де кожен хворий отримає консультацію фахівця з формуванням індивідуального плану обстеження і реабілітації.


Відновлення після коронавірусу проводиться 

  • особам, які перенесли COVID – 19 у тяжкій і середньотяжкій формі, тривало лікувались у палатах інтенсивної терапії,
  • пацієнтам після курсу лікування, із залишковими змінами на КТ або рентгенографії органів грудної клітки;
  • при зниженні насичення крові киснем (SpO2) <95% в спокої або при фізичному навантаженні;
  • при наявності супутніх захворювань (цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надмірна вага і т.д.);
  • особам з «пост COVID синдромом», що супроводжується тривалим кашлем або задишкою;
  • особам з тривалим перебігом поствірусної астенії;

Цілі і програма реабілітації

Всі заходи спрямовані на підтримання нормального функціонування органів і систем пацієнта, повернення його до звичного способу життя. Головні цілі програми – це нормалізація роботи всього організму в цілому, відновлення  фізичної активності, усунення проблем зі сном, стресом, емоційним переживанням, що пов’язані з перенесеним захворюванням.

 У нашій клініці здійснюється комплексний підхід до лікування, відновлення кожного пацієнта. Фахівці різних спеціальностей – терапевти, фізичні реабілітологи, психотерапевти,  кардіологи, неврологи, пульмонолог працюватимуть спільно, щоб контролювати перебіг процесу відновлення, запобігти розвитку ускладнень, вчасно виявити і пролікувати супутні хвороби.

 Тривалість, частота диспансерного спостереження залежить від вихідного стану пацієнта. Терміни складають від 6 до 24 місяців з кратністю в 1, 3, 6 і 12 місяців. Докладний план складе лікар після первинної консультації.

Програма складається з двох етапів:

Перший – скринінг для оцінки стану здоров’я, прийняття рішення про необхідні консультації та лікувальні заходи.

Другий – це індивідуально складений план фізичної реабілітації з урахуванням супутніх захворювань.

В обсяг обстеження для всіх груп пацієнтів входить:

  • динамічний нагляд терапевта;
  • комплексна лабораторна діагностика, що включає імуноферментний аналіз для визначення Ig M та Ig G, коагулограму, загальний аналіз крові, біохімічні показники (креатинін, сечовина, калій, АсТ, АлТ);
  • електрокардіограма в динаміці;
  • пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску, тести з фізичним навантаженням.

 При наявності супутніх захворювань в програму включені консультації вузьких спеціалістів : при серцево-судинної патології проводиться консультація лікаря-кардіолога, додаткові методи обстеження (біохімічний аналіз крові та ЕХО серця).

 Для пацієнтів з цукровим діабетом можливий огляд ендокринолога, контроль рівня цукру крові, при наявності цереброваскулярної патології – консультує та дає свої рекомендації невролог.

Методи реабілітації

Для поліпшення дихальної функції, м’язової еластичності проводять респіраторний тренінг. Це необхідно для пацієнтів з тривалим кашлем, залишковими змінами на КТ легень. Зміна глибини вдоху та видиху підвищує еластичність легеневої тканини, екскурсію грудної клітини. Всі дихальні вправи проводяться в міру можливості хворого, повільно і поступово з нарощуванням інтенсивності, складності маневрів.

 У пацієнта обов’язково оцінюють нутрітивний статус, індекс маси тіла, проводять його корекцію при необхідності. Для подолання емоційної лабільності, стресу після перенесеної коронавірусної інфекції надається психологічна підтримка.

Оцінити ефективність проведеної реабілітації можна за кількома критеріями:

  • підвищення толерантності до фізичного навантаження;
  • показники пульсоксиметрії;
  • зменшення задишки, кашлю;
  • збільшення м’язової сили і тонусу;
  • зниження інтенсивності тривоги або стресу;
  • поліпшення виконання повсякденних завдань.

Терміни відновлення

Коронавірусна інфекція порушує газообмін у легенях, киснево транспортну функцію органів кровообігу і серцево-судинної системи. Процес їх відновлення тривалий, вимагає багато зусиль. Все залежить від вихідного стану здоров’я пацієнта, ступеня тяжкості захворювання.

Компенсація втрачених функцій відбувається безперервно з перших днів захворювання під контролем лабораторних, інструментальних методів дослідження. При легкому або безсимптомному перебігу інфекції відновлення займає до 2-3 місяців, а при більш важкому процесі займає більше року. При своєчасній корекції і регулярному спостереженні, хворобу можна взяти під контроль, уникнути несприятливого перебігу.

Результати реабілітації:

  • Відновлення функціонального стану дихальної системи.
  • Зміцнення імунної та серцево-судинної систем.
  • Приплив життєвої енергії, підвищення активності і тонусу.
  • Повернення до звичного способу життя