Сексолог чи сексопатолог | Шпиталь Шептицького

Сексолог та сексопатолог у чому різниця?

Терміни “сексолог” і “сексопатолог” описують спеціалістів, які займаються сексуальним здоров’ям, але їхні спеціалізації суттєво відрізняються.

Сексолог і сексопатолог – це два різних спеціалізованих напрямки в медичній сфері, пов’язані із сексуальним здоров’ям та сексуальними функціями людини, але вони мають різні завдання та фокуси роботи.

Сексолог

Сексолог спеціалізується на вивченні та консультуванні з питань сексуального здоров’я, які можуть включати фізіологічні, психологічні та соціокультурні аспекти.

Сексолог може працювати в галузі планування сім’ї, контрацепції, проблем стосунків, статевої ідентичності, сексуальної орієнтації, сексуальних розладів та інших аспектів сексуального життя.

  • Освіта може бути різноманітною, здебільшого це психолог, психотерапевт.
  • Здобувається спеціалізація на психосоціальних аспектах сексуальності.
  • Працює із фізіологічними та психологічними аспектами сексуального здоров’я.

 

Сексопатолог

Сексопатолог спеціалізується на діагностиці та лікуванні сексуальних розладів та дисфункцій, які можуть бути пов’язані з фізіологічними чи психологічними причинами.

Сексопатолог може лікувати психічні та медичні аспекти проблем, таких як ерекційні дисфункції, аноргазмія, вагінальні розлади, парафілії та інші порушення сексуальної функції.

  • Це лікар, зазвичай уролог чи гінеколог, який лікує фізичні аспекти сексуального здоров’я.
  • Спеціалізується на фізіологічних аспектах, таких як дисфункція статевих органів і тд.

Якщо у вас є загальні питання стосовно сексу та відносин, позитивного підходу до сексуальності та репродуктивного здоров’я звертайтесь до сексолога.

У сексопатолога слід консультувати у випадках сексуальних дисфункцій, таких як ерекційні проблеми чи завчасна еякуляція, або при наявності психічних проблем, пов’язаних зі сферою сексу.