DASH-дієта (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – дієтичний підхід до лікування гіпертонії, що розроблена американським Національним інститутом серця, легень і крові (частина Національного інституту здоров’я NHLB).
Останніми роками все більше набуває популярності дієта DASH, адже її головна мета полягає у зниженні артеріального тиску при уже наявній гіпертонічній хворобі й для запобігання підвищеному артеріальному тиску у майбутньому. Тобто dash-дієта є водночас як профілактичною так і лікувальною.
Додатковими ефектами дієти є:
- Зниження ваги
- Зменшення рівня поганого холестерину (ЛПНЩ)
- Профілактика ЦД
- Знижує ризик виникнення ССЗ, інсульту та серцевої недостатності
- Зменшує ризик виникнення раку прямої кишки та грудей
З цього розуміємо, що дієта підходить не лише гіпертонікам, але й людям, що страждають на цукровий діабет, ожиріння. Основні принципи дієти – це насамперед збалансований план харчування, в склад якої входять продукти багаті на калій, магній, кальцій, рослинні волокна та звести вживання кухонної солі до мінімуму. Дієта DASH багата фруктами, овочами, цільнозерновими та нежирними молочними продуктами, рослинними оліями, пісним м’ясом.
Продукти, які слід обмежити/звести до мінімуму:
- кухонну сіль (Na) – не більше чайної ложки на добу (до 5 грам)
- продуктів і напоїв з додаванням цукру (газована вода, підсолоджена кава або чай)
- червоного м’яса
- м’ясних продуктів високої переробки
- фастфуд, напівфабрикати, жирну їжу
- копченості
- міцний чай та кава
- солодощі
- жирні молочні продукти, вершки, сметану
Які продукти слід збільшити/включити в раціон:
- Овочі: огірки, помідори, кабачки, капуста, броколі, шпинат, зелень, листовий салат, гарбуз, морква, солодкий перець, баклажани (не частіше одного разу на тиждень).
- Фрукти: зелені яблука, апельсини, персики, полуниця, лохина, вишня, груші
- Нежирне м’ясо : пісна курка, індичка, яловичина (краще запечене)
- Жирна риба: біла і червона риба
- Нежирні молочні продукти
- Цільнозернові продукти: пшенична та гречана каші, коричневий рис, кіноа, ячмінь, паста з твердих сортів пшениці
- Бобові: горох, квасоля (стручкова і звичайна), нут
- Рослинні олії холодного віджиму: ріпакова, лляна, оливкова
- Варені яйця.
Окрім цього, повинні бути дотримані прості правила здорового способу життя: обмеження вживання алкоголю, відмова від паління, та дозовані фізичні навантаження (бодай 15-хв прогулянка вранці та ввечері).
Як правильно дотримуватися дієти?
Рекомендовано 3 основні прийоми їжі та 3 перекуси на день (дозволяється не більше 8 перекусів). Калорійність денного раціону повинна бути в межах 2000-2500 тис. ккал. Стандартна DASH-дієта обмежує споживання солі до 2300 мг на день, для кращого результату рекомендовано скоротити прийом солі до 1500 мг на день. Можливий плавний перехід до дієти, поступово щодня/щотижня додавати в раціон один фрукт чи овоч (наприклад печені яблука, буряковий салат).
Нижче наводимо приклад раціону згідно DASH-дієти на один день.
На сніданок:
- 150 г вівсяних пластівців чи граноли з подрібненим середнім бананом та склянкою знежиреного молока чи йогурта, випити склянку апельсинового соку 250 г
- шматок цільнозернового хлібу змащений маргарином (спредом) з шматком шинки та сиру (чеддер), 1 середній персик та склянка виноградного соку 250 г
На обід:
- рагу з овочів приготованих на пару( 225 г), з відварним куряче філе ( 85 г) та коричневим рисом (100 г)
- салат з овочів заправлений оливковою олією (150 г), запечене філе хека (85 г) із відвареною квасолею
Вечеря:
- печена картопля (280 г) з м’ясним рулетом із індички (90 г), свіжі помідори ( 40 г)
- паста з твердих сортів пшениці з салатом із шпинату, моркви та грибів (150 г)
Перекуси:
- не солоні горіхи 20 г (мигдаль, грецький, кеш’ю )
- 1 свіжий фрукт чи ягоди 85г (лохина, полуниця, абрикос)
- одна склянка нежирного фруктового йогурту без цукру (кефір чи молоко) 250 г
Матеріал взято та перекладено з джерел:
https://dashdiet.org/dash-diet-mediterranean-solution.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109717410989
https://healthyeating.nhlbi.nih.gov/default.aspx