Колоноскопія – медична процедура, під час якої використовується спеціальний інструмент, для огляду внутрішніх стінок товстої кишки та кінцівки тонкої кишки. Цей метод дозволяє точно діагностувати різні захворювання, включаючи злоякісні та доброякісні новоутворення в прямій та ободовій кишці, неспецифічні запальні захворювання, такі як виразковий коліт і хвороба Крона, а також вроджені аномалії розвитку товстого кишківника.
Як підготуватись до колоноскопії?
Підготовка до колоноскопії починається за 2-3 дні до самої процедури і вимагає дотримання певної дієти. Слід виключити з раціону такі продукти, як:
- Свіжі овочі, фрукти та ягоди, а також зелень, гриби і горіхи;
- М’ясо у великих шматках і ковбасні вироби;
- Чорний хліб, хліб з висівками і здобу;
- Незбиране молоко і сир;
- Газовані напої.
Також процедура вимагає очищення кишківника за схемою:
Як підготуватись до гастроскопії?
Пр гастроскопії використовується гастроскоп, тонкий гнучки трубопровід з оптичною системою і камерою на кінці, для огляду внутрішньої поверхні стравоходу, шлунка і початкового відділу дванадцятипалої кишки. Цей метод дозволяє лікареві оцінити стан слизової оболонки, виявляти патології, такі як виразки, запальні процеси, пухлини, а також виконувати біопсію для подальшого аналізу.
За 2 доби перед гастроскопією виключіть з раціону гострі страви, насіння, горіхи та шоколад, а також алкогольні напої.
Напередодні уникайте важких продуктів з великим вмістом клітковини, таких як сири, жирне м’ясо, салати з майонезом, риба, перловка, бобові та цільнозерновий хліб. Замість цього включіть у раціон нежирний сир, гречку, біле куряче м’ясо, салат, картопляне пюре та паровий броколі.